Parunāsim par kombuču
Parunāsim par kombuču
Kombučai jau izsenis piedēvētas dziednieciskas īpašības. Ir vairākas leģendas par dzēriena izcelsmi. Visizplatītākā no tām vēsta, ka pirmie šo dzērienu brūvējuši Qin dinastijā Ķīnā tūkstošiem gadus atpakaļ!
Kombuča ir dabīgi fermentēts tējas dzēriens, kurā saglabājas labvēlīgie mikroorganismi, un procesa laikā rodas dažādas vērtīgas vielas. Iespējams, šo dzērienu esi baudījis bērnībā, toreiz saucot par ‘tējas sēni’.


BAGĀTĪGS PROBIOTIKU AVOTS
BAGĀTĪGS PROBIOTIKU AVOTS
Kā jau liela daļa fermentētie produkti, arī kombuča ir bagata ar dažādām probiotiskajām baktērijām. Tās nepieciešamas, lai uzlabotu zarna trakta darbību, imunitāti, mikrofloru un cīnītos ar vīrusiem. Šīs labās baktērījas uzlabo gremošanas sistēmu.

SATUR ANTIOKSIDANTUS
SATUR ANTIOKSIDANTUS
Antioksidanti aizsargā no bojājumiem, ko rada brīvie radikāļi. Brīvie radikāļi veidojas oksidācijas procesu rezultātā un samērīgā daudzumā ir nepieciešami cilvēka organismā. Tomēr, ja tie ir par daudz, var rasties veselības problēmas. Antioksidanti neitralizē brīvo radikāļu nelabvēlīgo ietekmi.

VITAMĪNI UN MINERĀLVIELAS
VITAMĪNI UN MINERĀLVIELAS
Raugam sadalot cukuru, kombučā rodas dažādi vitamīni un minerālvielas, to skaitā, C, B, B1, B6 un B12 vitamīni, aminoskābes un organiskās skābes. Tieši pateicoties B grupas vitamīniem cilvēks ir enerģijas un spēka pilns! Savukārt C vitamīns ir universāls un neaizvietojams imunitātes stiprinātājs.
Kombučas fermentācijas procesu nodrošina baktēriju un rauga kultūru simbioze, ko saucam par SKOBY (symbiotic culture of bacteria and yeast).
Kombučas fermentācijas procesu nodrošina baktēriju un rauga kultūru simbioze, ko saucam par SKOBY (symbiotic culture of bacteria and yeast).
Fermentācija ir process, kurā ogļhidrāti, piemēram, cukurs, pārvēršas skābēs.
Fermentācija ir process, kurā ogļhidrāti, piemēram, cukurs, pārvēršas skābēs.



Skobija ir līdzīga dabīgajam ieraugam, no kura cep maizīti. Tikai atšķirībā no ierauga, kas barojas ar miltiem un ūdeni, skobija barojas ar tēju (kofeīnu) un cukuru.
Skobija ieņem jebkuru formu, kurā tā tiek audzēta. Tā kā visbiežāk tās ir burkas, visizplatītākā forma ir apaļa. Ar laiku ap to rodas arvien jaunas skobijas atvases, kuras var likt jaunā traukā un brūvēt nākošo kombuču!
